אתגר המבנה החי The Building Challenge: איכות אוויר פנים מבנית
דמיינו מבנה שמתנהג כמו אורגניזם חי- נושם ומגיב אל הסביבה, משפיע עליה ומושפע ממנה.
דמיינו שאתם יכולים לעצב, לבנות, לחיות ולעבוד בבניין כזה.
מבנה ה- Bullitt Center בן שש הקומות, הממוקם בסיאטל, וושינגטון, נחשב לבניין המשרדים הירוק ביותר בעולם. הוא נועד לענות על המטרות השאפתניות של- The Living Building Challenge, תכנית הסמכה חדשנית למבנים ברי-קיימא. האתגר מציב סטנדרט חדשני לבנייה, שמתייחס בצורה מערכתית ומתוך הסתכלות רחבה על המבנה, הסביבה, והאנשים החיים בה- ומבקש לקשור אותם יחד.
ה- Bullitt Center הוא גם מקום מושבה של ה-Living Building Council , המובילה את האתגר ומקדמת אותו ברחבי העולם.
בתוך מבנה ה- Bullitt Center תוכלו למצוא מערך של פאנלים סולאריים שמייצרים 105% מהאנרגיה שהמבנה צורך, כלומר הוא מייצר 100% מהאנרגיה שלו בעצמו, פלוס תוספת תרומה לסביבה.
גם מערכת המים שלו עצמאית- כל המים של הבניין מסופקים על ידי מי גשמים שנאספים בבור עצום של מאות אלפי ליטרים, לפני שהם עוברים סינון וחיטוי, נוסף על מערכת למיחזור מלא של "מים אפורים".
ומכיוון שהבניין מתפקד כמערכת אקולוגית, הוא מייצר 0% פסולת ע"י מערכת קומפוסטציה- כולל שירותי קומפוסט.
היזמים מודעים היטב לכך שהצלחתו של הבניין תלויה באטרקטיביות שלו לדיירים, וצוות הפיתוח שלו מקדם מספר מאפיינים ייחודיים, כמו לדוגמא שלד העץ והפלדה, שנחשף בתקרת הקומות העליונות הגבוהה ותורם לתחושת האווריריות, יחד עם חלונות בגובה 3 מ' שממקסמים את האור הטבעי הנכנס;
"גרם מדרגות שאין לעמוד בפניו" מעניק לעולים בו נוף פנורמי של מרכז העיר, על מנת לעודד את השימוש בו, לקדם בריאות וחיסכון באנרגיה.
לא מדובר בטכנולוגיות חדשות שטרם נראו, מה שמייחד את המבנה הוא עצם העובדה שהוא שם לו למטרה לשמש כמודל לחיקוי ותצוגה של עיצוב בר-קיימא, והוא חושף את האסטרטגיה והביצועים שלו בדרכים שונות כך שיוכלו להיות מועתקים בקלות. היזמים מקווים להוכיח שמרחב משרדים "ירוק" יכול להיות גם בעל יכולת מסחרית וגם מרשים מבחינה אסטתית, מבלי לעכב את יושביו בדרישות כבדות.
חזון ה- Living Building Challenge, שלפיו דרישותיו המחמירות תוכנן והוסמך ה-Bullitt Center, מאתגר אותנו לתכנן סביבות בנויות שמתנהגות כמו מערכות אקולוגיות בריאות, המקיימות מאזן חיובי שמוסיף אנרגיה לעולם, ותורם לעושר ולאושר של בני האדם. האתגר פועל במודל של "עלי כותרת" – 7 תחומים שונים בהם חיות המבנה ותהליך התכנון שלו נבחנים: מקום, מים, אנרגיה, בריאות ואושר, חומרים, הוגנות וצדק, יופי.
תהליך ההסמכה נשען לא רק על תכנון המבנה, אלא גם בודק את ביצועי המבנה בשטח, שנה לאחר הקמתו. בנוסף, הדרישה מהמבנה לא מתמקדת יותר על צמצום והפחתת נזק, כפי שהיה בעבר, אלא דורשת יצרנות ותרומה לסביבה ע"י מערכות עצמאיות ובלתי תלויות. היבט חשוב נוסף הוא ההתייחסות אל האנשים שמשתמשים במבנה ובסביבה שלו; איכות החיים, הבריאות, האושר, וכן ההון האנושי- של הדיירים כמו גם של הפועלים ותנאי ההעסקה שלהם.
אבל כיצד בכלל ניתן למדוד אושר?
ההיבט של "בריאות ואושר" נבחן באתגר ב"עלה כותרת" משל עצמו, ומתמקד בתנאים הסביבתיים החשובים ביותר ליצירת חללים נוחים ונעימים לבני אדם, מבחינה פיסית ופסיכולוגית. העידן המודרני מלווה בפיתוחים רבים שהביאו לקידמה ורווחה בתחומים מסוימים, אך בד בבד מספק תנאים ירודים בכל הנוגע לבריאות ולנוחות בחללי עבודה, והפוטנציאל האנושי לפרודקטיביות ויעילות פוחת מאוד במקומות אלה.
כולנו מכירים את העייפות הכרונית, הבעיות הנשימתיות וחוסר הריכוז מהם סובלים פעמים רבות עובדי משרדים. רבות מבעיות אלה מוכחות כיום ככאלה שמקורן בעבודה ממושכת במשרדים סגורים, בחללי עבודה קטנים וחשוכים, שאינם חשופים לאור יום ולאוויר צח.
תופעה זו מכונה בשם "תסמונת הבניין החולה", והיא מתארת את המצב בו דיירי בניין סובלים מהשפעות בריאותיות חריפות הקשורות לשהותם הממושכת בבניין. הגורמים לתופעה קשורים במאפיינים רבים, החל ממערכות חימום ומיזוג הממחזרות שוב ושוב את אותו אוויר מתוך הבניין, זיהומים ותרכובות אורגניות נדיפות המשתחררים מחומרי הבניין והגמר, התפתחויות עובש ועוד. כל אלה מובילים לאיכות אוויר ירודה בבניינים, וכתוצאה מכך לבריאות ירודה בקרב המשתמשים במבנה.
איזה אוויר יש מסביבנו?
להרכב אוויר שמסביבנו יש השפעה ברורה על הבריאות שלנו, אבל למאפיינים נוספים, כמו רמת הלחות ומהירות התנועה שלו, יש השפעה קריטית על תחושת הנוחות שלנו בחלל. לחות לא מתאימה מובילה להזעה מוגברת או לתחושת יובש מעייפת; תנועת אוויר לא מתאימה לא מאפשרת התנדפות של הזיעה מפני העור, או מייצרת תחושה של רוח פרצים שמפריעה לריכוז. איכות אוויר פנים מבנית מסייעת ביכולת ריכוז של עובדים במשרדים ובכך מעלה את היעילות והתפוקה אך חשוב מכך- את איכות החיים. נושא זה משרת גם את הנוחות הכללית במבני ציבור, ומתייחס אל האושר, הבריאות והרווחה של האנשים שנמצאים במרחב.
לכן, הדרישה להתייחסות אל איכות האוויר הפנים מבנית, נכללת במסגרת ה- Living Building Challenge כדרישה מחמירה: "כל חלל במבנה יהיה נגיש לפתחי חלונות מתפקדים המספקים גישה לאוויר צח ולאור יום".
(מתוך: עלה כותרת "Health & Happiness" ; המדריך להבהרות, חריגים, ומידע אודות דרישות המינימום עבור חלונות).
אוויר בריא הוא אוויר שזז
אך הגישה לאוויר צח לבדה אינה מספיקה. כדי להבטיח ערבול של האוויר הצח עם האוויר הממוחזר במערכות המיזוג של המבנה והגעה שלו לעומק החללים, חשוב לייצר תנועת אוויר תמידית, אך שתהיה, כאמור, נוחה ונעימה למשתמשים. במבנה ה-Buillitt Center בחרו מתכנני המבנה להתקין מאווררי BIGASS מסדרת Haiku®. מאווררים אלה פועלים בטכנולוגיית אוורור חכמה המדמה תנועת אוויר נעימה של משב רוח טבעי בתוך חלל סגור, הם בעלי פעולה שקטה שאינה מפריעה לפעילות בחלל, ושליטה חכמה המאפשרת התאמה מקסימלית לדרישות המשתמשים לצד חסכון באנרגיה. במבנה זה הותקנו מאווררים בעלי כנפיים מבמבוק, חומר בר-קיימא באיכות גבוהה המספק, לצד האפקט הפונקציונאלי, אפקט עיצובי מרשים.
כתבה קודמתכתבה הבאה